Elérhetőségek

8427, Bakonybél, Fő. u. 3. Tel.: 06 88/461 474, 30/48 777 68, e-mail: konyvtarbbel[kukac]gmail.com
Nyitva tartás: szerda: 15-18, szombat: 9-12

2018. augusztus 11., szombat

Könyvtárközi kölcsönzés

Könyvtárközi kölcsönzésben éllovasok vagyunk a körzetben, tavaly és tavalyelőtt is több, mint száz könyvet hozattam Veszprémből olvasók kérésére. Te ismered ezt a lehetőséget? Ha még nem, most mindent megtudhatsz róla!


Könyvtárunk ellátó könyvtára a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár (EKMK). 300 000 példánynál is többet számláló állományából (ebből könyv kb. 230 000) térítésmentesen kölcsönözhetnek a bakonybéli könyvtár beiratkozott, érvényes tagsággal rendelkező olvasói könyvtárunkon keresztül.

A kérés menete

Ha olyan könyvet, hangoskönyvet, egyéb dokumentumot szeretnél kölcsönözni, amely a bakonybéli könyvtár állományában nem található meg, jelezd nekem! A katalógusban ellenőrzöm, hogy a keresett mű a veszprémi könyvtárban elérhető-e. Ha igen, e-mailben kérést küldök a veszprémi kollégának. Ha a kért dokumentum másik olvasónál van, előjegyzést kérhetünk, ebben az esetben meg kell várni, hogy az olvasó visszavigye a dokumentumot, de hosszabbítást nem kérhet, és más olvasó sem tudja elhappolni előled. Ha a könyv elérhető, vagy elérhetővé válik, a veszprémi kolléga postára adja a bakonybéli könyvtár címére.

Az átvétel menete

A könyv megérkezéséről megegyezés szerint elektronikus úton vagy telefonon értesítelek. Akadályoztatottságod esetén kérhető a könyv házhoz szállítása, normál esetben a kért könyvek a könyvtárban, nyitva tartási időben vehetők át.

Hosszabbítás, visszahozatal

A kölcsönzési idő a veszprémi könyvtár szabályai szerint kerül meghatározásra, ez könyvek esetében a bakonybéli renddel megegyezően 4 hét, ám ebbe a postázási idő is bennefoglaltatik. Ezért a könyvtárközi könyveket nagyjából 3 hétig tarthatod magadnál. Hosszabbításra van lehetőség, hacsak más olvasó elő nem jegyezte a könyvet. A lejárati időre a könyveket a bakonybéli könyvtárba kell visszahozni. Ne vidd a veszprémi könyvtárba, akkor sem, ha arra jársz, mert ez zavart okozhat a rendszerben!

Kell-e fizetned érte? 

Nem. A könyvtárközi kölcsönzés a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárból Bakonybélbe ingyenes, a postaköltséget sem kell megtéríteni. Késedelem esetén a veszprémi könyvtár késedelmi díjai érvényesek.

Mit tehetünk akkor, ha a keresett könyv nincsen meg Veszprémben sem?

Lehetséges más könyvtárból is könyveket kérni a könyvtárközi kölcsönzéssel, akár országhatáron túlról is. Ebben az esetben azonban a kérő olvasónak ki kell fizetnie a postázás költségét mind az idejuttatásra, mind pedig a visszaküldésre, illetve egyes könyvtárak a szolgáltatásért díjat számolnak fel. Érdemes mérlegelni, beszerezhető-e a könyv antikváriumból vagy akár újonnan könyvesboltból, mert a postai költség viszonylag magas, egy átlagos regény esetében több is lehet, mint a könyv ára. Ha tanuláshoz, kutatáshoz szükséges, nehezen beszerezhető könyvről, vagy más dokumentumról van szó, akkor inkább szóba jön ez a lehetőség. Gyakran másolat is kérhető a dokumentumról, erről, a díjakról és minden egyébről a könyvtárközi kölcsönzéssel kapcsolatban a keresett dokumentum ismeretében, egyedileg tudok tájékoztatást adni a könyvtárban.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése