Elérhetőségek

8427, Bakonybél, Fő. u. 3. Tel.: 06 88/461 474, 30/48 777 68, e-mail: konyvtarbbel[kukac]gmail.com
Nyitva tartás: szerda: 15-18, szombat: 9-12

2014. május 17., szombat

Kutyák a könyvtárban

A zirci Doktor Mancsok Alapítvány két szakembere két terápiás kutyával érkezett hozzánk ma Bakonybélbe, hogy a könyvtári foglalkozáson játékos feladatokkal segítsenek rávezetni a gyerekeket arra, hogy kutyát tartani felelősség, felelős gazdának lenni fontos és jó dolog.

Megtudtuk, hogy a két golden retriever kutya 6 illetve 7 éves, szukák, akik egyéves korukban tettek vizsgát terápiás kutyaként. Azóta segítenek magatartászavaros, szorongó, problémás gyerekeknek a fejlődésben és beteg gyerekeknek és felnőtteknek a gyógyulásban. Skobrák Helga, a kutyák kiképzője elmondta, hogy az állatasszisztált terápiában a feladatok, amelyeket a gyerekekkel végeznek hasonlóak, mint bármely más, fejlesztő feladat, a fő különbség a kutyák jelenléte, aktív közreműködése. Ez segít a gyerekeknek feloldódni, a kutyák közelében a gyerekek hamarabb együttműködővé válnak. Az idősebb embereknek memóriafejlesztésben és az életöröm visszanyerésében nyújtanak nagy segítséget a terápiás kutyák.

Helgáék bemutatták a kutyákat, majd azt is, hogy mit tudnak ezek a különleges állatok. A gyerekek is kipróbálhatták a „mutatványokat” Sonyval és Kiwivel, minden gyerek azt a feladatot, amelyik neki a legjobban tetszett. A kutyák a közös játék után fáradtan nyúltak el a szőnyegen, a gyerekek pedig köréjük ültek, és amíg simogatták a szundikáló ebeket, Helgával a felelős állattartásról beszélgettek. Ezt követően a felnőttek a terápiás munkáról kérdezték Helgáékat, akik örömmel válaszoltak minden kérdésre.

A program az EKMK támogatásával, a KSZR keretében valósult meg. 

Köszönöm szépen a Doktor Mancsok Alapítvány kiképzőinek és Sony és Kiwi kutyáknak, hogy eljöttek hozzánk és vidámmá varázsolták ezt a borongós szombat délutánt! 

Dóra






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése