Elérhetőségek

8427, Bakonybél, Fő. u. 3. Tel.: 06 88/461 474, 30/48 777 68, e-mail: konyvtarbbel[kukac]gmail.com
Nyitva tartás: szerda: 15-18, szombat: 9-12

2014. június 23., hétfő

Patkolókovács - bemutató és beszélgetés - 2014.06.21.

Sikeres programunkon vendégünk volt Varga László patkolókovács, aki a helyszínre szervezett két lóval tartott bemutató során a patkolás és a pataszabályozás rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. A két ló – egy szürke, nyereg alatt használt kanca és egy tarka, kocsihúzásra is alkalmas herélt - összehasonlításával a hideg- és melegvérű lovak közötti különbséget is megérthették a nézők. László folyamatosan magyarázta, hogy mit és miért csinál, a bemutatót olyan szemléltetőeszközökkel is gazdagította, mint pl. egy régi pata, amelyet a gyerekek megfoghattak. A patkoláshoz használt eszközöket is megismertette a résztvevőkkel, ezeket is kézbe vehették a gyerekek. A vállalkozó kedvű gyerekek azt is kipróbálhatták, hogy milyen beütni a patkószeget a ló patájába. A mobil kemencét működés közben is volt alkalmunk megnézni, hasznát megismerni. A bemutatót követő beszélgetés közben László apró vas csigákat kovácsolt a kisebbek örömére. Mivel ez a program a szakmák bemutatását célzó rendezvénysorozatunk egyik állomása, Varga László azt is elmondta a gyerekeknek, hogy hogyan lett kovács és milyen iskolát kell elvégeznie annak, aki ezt a mesterséget szeretné űzni.
A patkolás-pataszabályozás és beszélgetés végeztével a gyerekek kipróbálhatták a lovaglást, minden jelentkezőt vezettünk egy-egy kört a tájház udvarán a felnyergelt lovak valamelyikén.

A tájház udvara ideális helyszínválasztás volt, a mögöttünk álló pajta nem csak a jó hangulatot biztosította, hanem esőhelyszínként is rendelkezésünkre állt, de szerencsére nem fordult rosszra az idő. A tájházban kiállítás tekinthető meg, amely bakonybélieknek ingyenes és ezen a napon meghosszabbított nyitva tartással várta az érdeklődőket. 
A rendezvényen ingyenesen lehetett részt venni és a KSZR keretében valósult meg.
Még több kép a Facebookon: https://www.facebook.com/KonyvtarBakonybel

Dóra







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése