Elérhetőségek

8427, Bakonybél, Fő. u. 3. Tel.: 06 88/461 474, 30/48 777 68, e-mail: konyvtarbbel[kukac]gmail.com
Nyitva tartás: szerda: 15-18, szombat: 9-12

2014. június 12., csütörtök

Vélemény a véleménygyűjtésről

Kérdőíveket kaptam az ellátó könyvtárunktól, ugyanis törvény által előírt kötelezettség, hogy a KSZR keretében ellátott könyvtárak közönségét, vagyis esetünkben a bakonybélieket időről-időre megkérdezzük, hogy mi  a véleményük a könyvtárról, a könyvtár szolgáltatásairól és programjairól. Ez azt jelenti, hogy most két hétig jövök-megyek a faluban és megpróbálok minél több helybélit megszólítani, hogy összegyűjtsem az előírt minimális mennyiségű kérdőívet (a lakosság 10%-a). Persze, jó lenne, ha több lenne. Jó lenne, de csak akkor, ha azok számára, akik kitöltik, egyértelmű lenne, hogy miről szól a kérdőív. (Valaki ma azt mondta nekem, sosem tölt ki kérdőíveket, mert nem hisz benne. Értem, de szerintem alapvetően a kérdőívek jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy megtudjuk egy csoport véleményét. Ha a kérdőívek nem működnek, nem a bojkottálásuk segít abban, hogy működjenek. Az viszont segít, ha a kérdőív kitöltői megértik, hogy mi a kérdőív célja és komolyan veszik azt.)

A kérdőívek akkor lesznek hasznosak, ha a kiértékelésnél a valós vélemény derül ki. Ezért kérdezzük meg azokat is, akik nem járnak könyvtárba: szeretnénk tudni, hogy miért nem? Tehetnénk-e valamit azért, hogy a könyvtárba nem járók számára is vonzóvá tegyük a könyvtári programokat és szolgáltatásokat? (Ezért köszönöm, M., hogy komolyan vetted a kérdőív kitöltését, lehet, nem is tudod, hogy ez valóban nagy segítség volt nem csak nekem összegyűjteni az előírt mennyiséget, hanem a KSZR-nek is!)

Sokszor jelzik nekem azok az olvasók, akik rendszeresen interneteznek a könyvtárban, hogy az internet jó, de a gépeink elavultak - ez olyan, amit mindenképpen érdemes visszajelezni ebben a kérdőívben, mert lehet rajta változtatni, ha erre van igény!

Tudjátok, hogy a könyvtári tagságot minden évben meg kell újítani? Ha idén még nem voltál könyvtárban, akkor sajnos jelenleg nem vagy tag, hiányzol a beiratkozási naplóból! Ebben az esetben az erre vonatkozó kérdésnél a nemleges választ kell megjelölni...

Amióta a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár alá tartozik a könyvtárunk 2-3 havonta kapunk átlagosan 50 db új könyvet. Jó kapcsolatot ápolok fordítókkal (pl. a Könyvmolyképző Kiadónál), akiktől többször kaptunk ajándékba friss, népszerű könyveket, illetve gyakran kapunk házikönyvtárak selejtezéséből kikerült könyveket is, amelyeket átnézünk és ha úgy ítéljük meg, hogy lesz irántuk érdeklődés, bekerülnek az állományba.

A kérdőívet elektronikus formában is ki lehet tölteni, bár az elektronikus változatnak vannak hibái, a lényeg talán így is átér.

Ha végeztem a kérdőívekkel, belevágok, hogy megírjam röviden, hogy miért fontos hogy a kistelepüléseken legyen könyvtár, amit használnak a helyiek. Az lesz a kihívás, hogy röviden írjak erről. :)


Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése